BLOG

Cea mai simpla rochie de mireasa creata vreodata

Cristobal Balenciaga (1895-1972) este probabil cel mai faimos designer spaniol din toate timpurile. Contributia lui la evolutia costumului european este comparabila cu cea a lui Christian Dior sau Coco Chanel. Balenciaga a fost intai de toate un mare croitor, fapt care i-a permis sa viseze la forme vestimentare cu totul neobisnuite, care transformau literalmente conturul corpului feminin la moda. Rochiile si costumele Balenciaga erau arhitecturale, volumele erau structurate savant, finisajele impecabile. Fara a avea pretentia de a copia corpul de sub, hainele descriu o poveste a lor, impresionanta prin puritatea liniei si eleganta stilului.

Balenciaga este cel care a creat cea mai simpla rochie de mireasa posibila. A nu se confunda cu "minimalismul" actual sau cu solutiile comune, in care mireasa poate purta o rochie din bumbac completata prin styling cu voal si alte accesorii. Rochiile Balenciaga sunt opere de arta, in care maiestria croiului este completata de viziunea unui creator genial. Materialul, un gazaar de matase, a fost unul dintre favoritele designerului - fiind in acelasi timp usor, rigid si elegant, permitea obtinerea acestor efecte sculpturale. Rochiile de mireasa create de Balenciaga la mijlocul anilor 60 au putine cusaturi plasate in pozitii strategice. In felul acesta imaginea este redusa la esenta - mireasa lui ramane iconica si atemporala.

Nicolas Ghesquiere, designerul actual al Casei Balenciaga se straduieste sa fructifice mostenirea tehnica si stilistica lasata de ilustrul sau inaintas.

de Lavinia Ban, 01.08.2012

Articole asemanatoare